Stille Nacht Heilige Nacht

Het kerstlied STILLE NACHT, HEILIGE NACHT is het meest bekende kerstlied wereldwijd. Ontelbare keren is het gezongen en gespeeld, sinds Joseph Mohr en Franz Xaver Gruber het lied in 1818 voor de eerste keer ten gehore brachten.

Het is 24 december 1818. Kapelaan Josef Mohr van de St. Nicolaas parochie in Oberndorf bij Salzburg heeft samen met organist Franz Gruber een probleem. Het orgel in de kerk is kapot en kan dus niet gebruikt worden in de kerstvieringen.
Om toch een feestelijke viering te kunnen hebben, stelt Josef Mohr aan zijn organist voor om een lied te maken. Mohr heeft een gedicht dat hij in 1816 geschreven heeft. Gruber neemt het gedicht mee en schrijft er diezelfde dag een melodie bij voor twee mannenstemmen met koor en begeleiding van een gitaar. Diezelfde kerstnacht wordt het lied met zes coupletten voor de eerste keer uitgevoerd.

Het lied Stille Nacht Heilige Nacht blijft voorlopig alleen in Oberndorf bekend. De orgelbouwer Karl Mauracher neemt het lied mee naar Fügen in Tirol en geeft de bladmuziek aan de familie Strasser. Deze familie maakt handschoenen en treedt op als familiekoor, zij reizen jaarmarkten en tentoonstellingen af. Wanneer zij tijdens een concert in 1832 te  Leipzig het lied Stille Nacht Heilige Nacht zingen verspreidde het lied zich verder. Een ander familiekoor uit Tirol, de familie Rainer, zingt het lied in 1839 in New York voor de uitgebrande Trinity Church. Op deze wijze wordt het lied over Europa en Amerika en verder naar de andere werelddelen verspreid.

Afbeelding

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s