Sneeuwkristallen

Afbeelding

Het leven van een sneeuwkristal begint in een winterse wolk. Bij temperaturen onder nul begint de waterdamp daarin langzaam te bevriezen. De bevroren druppeltjes nemen weer waterdamp op uit hun omgeving en groeien uit tot een zeshoekig prisma van ijs: de basis voor alle mogelijke sneeuwkristallen.

De vorm van het kristal hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid in de wolk. Rond -2 graden groeit het prisma in de breedte tot een plaatvormig kristal. Wordt het echter kouder, zo’n -5 graden, dan schiet het prisma de hoogte in, in de vorm van een zeshoekig potlood. Van -10 graden tot -20 graden zijn we weer terug bij de brede kristallen, en bij nog lagere temperaturen ontstaan beide soorten.

Keurig symmetrisch

Bij een relatief lage luchtvochtigheid groeit het kristal langzaam en zonder al te veel tierelantijntjes. Maar bij een hoge luchtvochtigheid ontwikkelen de sneeuwkristallen zich veel sneller en in complexere vormen. Zo komen de plaatvormige kristallen aan hun vertakkingen. Als watermoleculen zich aan het prille sneeuwkristal hechten, is de kans dat ze aan de zes hoeken hechten namelijk het grootst. Het resultaat: de bekende zes armen.

Natuurlijk is dit proces niet statisch. Sneeuwkristallen worden tijdens hun ontwikkeling door de wolk heen geblazen, in steeds wisselende omstandigheden. Toch blijven ze keurig symmetrisch: de omstandigheden mogen dan wisselen, de zes armen van het kristal worden op precies dezelfde momenten beïnvloed door precies dezelfde factoren. Tegelijkertijd zijn ze allemaal uniek, doordat geen enkel kristal op elk moment precies hetzelfde meemaakt.

Bron: Kijk 1-12

Maak je eigen sneeuwkristallen

 • Papier
 • Schaar
 • Lijm, touwtjes of plakband om de sneeuwvlokken aan een raam, deur of aan de muur te   bevestigen

Afbeelding

Je kunt iedere soort of kleur papier gebruiken, het kan zowel glanzend, mat of doorzichtig zijn. Natuurlijk is wit papier de meest logische keuze voor een sneeuwkristal, maar ook blauw, rood en groen zijn traditionele kerstkleuren die een prachtig resultaat kunnen leveren. Om te starten moet je er wel voor zorgen dat het papier mooi vierkant is.
Kerstdecoratie een sneeuwvlok knippen in 6 stappen

 •  Vouw een vierkant stuk papier dubbel zodat je een driehoek krijgt.
 • Vouw het papier nog een keer dubbel in de andere richting, zo krijg je een kleinere driehoek.
 •  Neem de buitenste punten en vouw beiden naar binnen toe.  Het papier ziet er nu ongeveer uit als een pijl.
 • Knip de onderste hoekjes af zodat de onderkant mooi recht wordt.
 •  Knip een patroon in het papier. Je kunt het voorbeeld gebruiken of een eigen ontwerp maken.
 •  Hang de sneeuwkristallen in huis als raamdecoratie, tegen de koelkast of met touwtjes aan het plafond of de muur voor de enige echte Kerstsfeer.
Dit bericht werd geplaatst in Kerst, Seizoenen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sneeuwkristallen

 1. Emmy Snijders - de Koning zegt:

  Één van de wondertjes van Moeder Natuur ! Ma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s