De kerstboom

Voor de kerstboom zelf moet al teruggegaan worden naar de Oudheid. In Egypte werd er voor de god Osiris een palmboom versierd en vereerd. In het oude Rome werd de den als boom van de god Baäl-Berith vereerd. Later vierden ze het feest Saturnalia, ter ere van Saturnus. Men gaf elkaar cadeautjes en liet slaven vrij. De Germanen vierden het Zonnewendefeest en bij de Kelten werden er onder meer dode vogels in offerbomen gehangen.

AfbeeldingDe kerstboom zoals wij die nu kennen ontstond pas in de 16e eeuw in Duitsland, eerst met name bij protestanten. In geschriften van 1604 uit Straatsburg wordt voor het eerst gesproken over een dennen- of sparrenboom die in de Kersttijd in de huiskamer werd gehaald en behangen was met gekleurd papier, appels en gouden sterren . Volgens  schriftelijke overlevering werd de eerste met kaarsen versierde kerstboom 1611 in het kasteel van hertogin Dorothea Sybille van Silezie geplaatst.

AfbeeldingLange tijd konden alleen de rijken zich een gedecoreerde den veroorloven. In de 19e eeuw verspreidde het gebruik zich onder brede lagen van de bevolking en ook langzaam naar  andere landen. In Nederland deed rond 1840 de eerste boom zijn intrede in de huiskamer.
In de loop van de 19e eeuw werd de kerstboom in huis ook onder katholieken algemeen gangbaar, de Kerk waarschuwde met klem tegen het gebruik van dit heidense symbool. Reden waarom in sommige gezinnen de kerstboom nog tot ver in de 20e eeuw taboe was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kerst, Seizoenen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s