De eekhoorn winterklaar

In het najaar gaat het bij de meesten van ons kriebelen we gaan ons huis klaarmaken voor de winter. Kaarsen worden neergezet, de meubels plaatsen we het liefst rond een open haard, de kleuren van accessoires worden warmer: we gaan ons in nestelen.

Maar hoe overwintert de eekhoorn eigenlijk ?

Dit kleine beestje weegt tussen de 250 en 350 gram en eet per dag 5 procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel. De eekhoorn is een echt ochtenddier. In de winter verlaat hij alleen vlak na zonsopgang zijn nest om naar zijn voedselvoorraad te gaan.

Deze voedselvoorraad bestaat o.a. uit: zaden, paddenstoelen, stukken boomschors en noten die in de herfst worden verzameld en die ze meestal aan de voet van meerdere bomen hebben verstopt.

Een eekhoorn leeft op zichzelf in zijn eigen territorium, alleen bij voederplaatsen zul je ze in groepjes zien. De eekhoorn heeft hoog in de bomen een hoofdnest van ongeveer 30 cm doorsnee en soms wel 4 tot 5 schuil- en vluchtnesten.

Nadat er jongen geboren zijn worden deze  liefdevol door de moeder verzorgd totdat ze 2 maanden oud zijn, hierna verlaten ze het nest. De jonge eekhoorns blijven dan nog maanden in de buurt maar worden dan door de moeder uit haar leefgebied verjaagd.

Geen warme gezellige winter voor de eekhoorn zoals bij ons mensen want wij omringen ons het liefst met veel familie en vrienden in een “winters”knus huis .

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Dieren. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s