Necropolis in Rome

Toen ik vanmiddag naar buiten stond te kijken en de enorme regenbuien naar beneden zag komen waande ik me weer even op het Sint Pietersplein in Rome. Een paar weken terug bezocht ik samen met Ton, zwager en schoonzusje Rome. We hadden schitterend weer op een gigantische regenbui na; we kwamen net uit de Necropolis die onder het de St. Pieter ligt.

Zoals gewoonlijk was ik mij weer behoorlijk aan het voorbereiden op onze trip naar Rome en kwam er achter dat je de Necropolis kunt bezoeken. Je moet je hiervoor aanmelden bij de scavi@fsp.va of via www.vatican.va .

Niet alleen omzeil je dan de reusachtige rij met mensen die de Sint Pieter willen bezoeken maar maak je onder begeleiding in een kleine groep kennis met een stukje geschiedenis van rond het begin van de jaartelling.

De Necropolis (dodenstad) ontstond al ver voor de martel dood van Petrus, de eerste apostel van Jezus en eerste Paus van Rome.

De destijds Vaticaanse heuvel viel in het Rome van de Romeinen buiten de stadsgrenzen en voor de Romeinen daarom een goede plek om de doden te begraven.

Zoals toen gebruikelijk was werd het lichaam van Petrus na zijn kruisiging vlakbij het Circus van Nero begraven en kwam zo midden tussen heidense graven terecht. Al snel kwam er een klein monument bij het graf te staan zodat pelgrims de heilige plek konden herkennen. Keizer Constantijn bouwde er de eerste, nog wat bescheiden basiliek met de naam Sint-Pieter, en plaatste het altaar bovenop het graf van Petrus. Deze vroege basiliek zou tot in de zestiende eeuw dienst doen.

De begraafplaats op de Vaticaanse heuvel lag tot de bouw van de eerste basiliek in de open lucht. Wanneer je nu door de gangen van de dodenstad onder de grond wandelt is het maar moeilijk voor te stellen dat die gangen eens paden in de buitenlucht waren.

Afbeelding

Families, compleet met vrijgelatenen en slaven, werden bijgezet in de grafkamers waarop je nu nog de namen kunt lezen in inscripties. De tour brengt je steeds dichter bij het centrale punt met de kerk boven je hoofd ,en langzaam zie je een verschil in de graven. Het typische Romeinse maakt plaats voor graven met voorzichtige christelijke kenmerken. Ze lijken zich te groeperen rondom dat ene graf.

Tussen 1940 en 1949 werd door het Vaticaan een grote opgraving gehouden onder de vloer van de Sint-Pieter. Paus Pius XI wilde graag zo dicht mogelijk bij het graf van Petrus begraven worden. Bij deze werkzaamheden werd een deel van de antieke necropolis blootgelegd.

Men vond het skelet van een volwassen man, die stierf op de leeftijd van 60, 70 jaar.  Het skelet werd bijna volledig aangetroffen, op de voeten na… Dit zou het laatste puzzelstukje zijn: Petrus werd immers aan zijn voeten gekruisigd, die moet hij daarbij zijn verloren zodat hij ook op die manier werd begraven.

Het opgegraven deel van de necropolis ligt op een diepte van 5 tot 12 meter het is er erg warm en vochtig, zelf ben ik een beetje claustrofobisch en had het de eerste 10 minuten dan ook een beetje benauwd maar als je ooit in Rome bent en iets anders wilt zien is dit zeker een aanrader.

Aan het einde van de tour kun je zo de Sint Pieter inlopen en deze als je dat wilt op je gemak gaan bekijken.

Tip Tijdens de tour mag je geen grote tas, fototas (fotocamera mag wel je mag alleen geen foto’s maken) etc bij je dragen, bij je aanmelding krijg je door dat je die bij de Security achter kunt laten. Om hier te komen moet je rechts van de Sint Pieter langs de rij bezoekers lopen. Hier vind je aan het einde een ruimte waar zich lockers bevinden. Hier kun je je spullen afgeven. Voor de ingang van het Scavi kantoor steek je het Sint Pietersplein weer over en ga je aan de linkerkant onder de zuilengalerij door, waar je aan de rechterkant de Zwitserse Garde ziet, waar je je moet melden.

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Plaatsen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Necropolis in Rome

  1. ton079 zegt:

    Leuke Blog, Pem ! Goed geschreven en zeer informatief. Het was precies zoals ik het beleefd heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s